Fietstocht San Quirico d'Orcia – Montalcino (onze “strade biance”)
03.04.2024
Extract uit het reisverslag 2024 - Toscane
Het is rustig ontwaken op de camperplaats in San Quirico d’Orcia. We kunnen het kalm aan doen, want de weersverwachting is dat het in de voormiddag grijs en bewolkt zal zijn, met na de middag wellicht meer zon. We kunnen dus beter wat later vertrekken.
Vandaag geen wandeling, maar een fietstocht. Het idee is om in een lus van San Quirico d’Orcia naar Montalcino en terug te fietsen (met onze in het najaar gekochte elektrische tourfietsen, uitgerust om op wat ruwer terrein te rijden). Daarvoor hebben we een tocht op het outdoor-platform “Komoot” gevonden die ons op het eerste zicht heel geschikt leek en een volledige lus vormde (m.a.w. geen delen waar je heen en weer dezelfde weg moest nemen). Maar dat bleek ter plaatste toch niet mogelijk omdat het op een bepaald moment om een privéweg ging en we daaroor toch zijn moeten terugdraaien. Daarnaast zagen we het toch niet zitten om op de drukke regionale weg te rijden (wat zo was in de lustocht van “Komoot”), waardoor we finaal een eigen variant hebben gereden. Op deze site staat de weg zonder het deel waar we hebben moeten terugdraaien).
Een belangrijk deel van de rit gaat over een grintweg van het type waar de bekende “strade biance”-wielerwedstrijd (met aankomst in Siena) op gereden wordt. Dat deel was zeer goed te doen. Wat een ‘ander paar mouwen’ waren, was het klimwerk naar het centrum van Montalcino. Het ging hier niet om de reguliere weg voor auto’s maar een grindpad dat door tractors gebruikt wordt. En ook al hebben we elektrische ondersteuning, toch voelden we het aan de beentjes wanner we boven in het dorp stonden.
I.t.t. in Montepulciano eerder dit weekend, was het in Montalcino, het hart van de Brunello wijn, niet echt druk. Spijtig dat we nog ‘todderend’ over de grintweg terug naar onze camper moesten rijden, anders hadden we er enkele flesjes Brunello meegenomen (niet goedkoop, maar toch uniek om het van daar dan eens mee te nemen).
Wat info over Montalcino en haar wijntraditie
De Brunello di Montalcino is een rode wijn die in 1967 de zevende wijn werd in Italië met de beschermde herkomstbenaming DOC. In 1980 realiseerde men de status van DOCG. De productiezone is beperkt tot Toscane, op het grondgebied van de gemeente Montalcino in het zuiden van de provincie Siena. De Brunello di Montalcino is (samen met Barolo, Barbaresco en Franciacorta) de meest gewaardeerde en duurstbetaalde Italiaanse wijn. Een fles van een goed jaar kan honderden euro's kosten.
Een Brunello heeft een verplichte rijping van 4 jaar en een Brunello Riserva 5 jaar, waarvan 2 jaar op hout. Een Brunello is gemiddeld na 10 jaar op dronk en is dan nog enkele jaren te bewaren.
Veel huizen produceren naast Brunello een tweede, goedkopere wijn, de Rosso di Montalcino. Een Rosso wordt na een tot twee jaar op de markt gebracht en is dan over het algemeen ook direct op dronk en kan ca. 5 jaar bewaard worden. Langer is mogelijk, maar niet echt de bedoeling. Ook de Rosso di Montalcino heeft de status van een DOC.
De gebruikte druif bij zowel de Rosso- als de Brunello di Montalcino is de Sangiovese Grosso of Brunellodruif, een kloon van de in Italië veel gebruikte Sangiovesedruif.
(Bron: Wikipedia)
De heenrit deden we nog onder een dichtgetrokken wolkendek, maar wanneer we na de middag terug rijden, is de zon doorgebroken. Een heerlijk ritje door een mooi landschap.
We blijven nog een extra nacht staan op de parking/camperplaats in San Quirico d'Orcia. Morgen trekken we opnieuw de wandelschoenen aan voor een tochtje tussen Pienza en San Quirico d'Orcia. Na het avondeten verwennen we onszelf nog op wat lokale Italiaanse specialiteiten: een kaas uit het dorp, wat charcuterie, Toscaanse ‘ragu’, broodjes met lokale olijfolie … en een Vino Nobile di Montepulciano :-).